• slider01.jpg
  • slider02.jpg

Akademski klub rukometa na pijesku sudjelovat će sredinom travnja na pokaznom turniru u poljskom Krakowu, gdje su muška i ženska ekipa zagrebačke ekipe pozvani  kako bi demonstrirali rukomet na pijesku na sveučilištu.

Ključna osoba, organizator te glavni realizator ove ideje je Adriana Chowańska, studentica koja je prošle godine bila na razmjeni u Hrvatskoj, gdje se i upoznala s ovim atraktivnim sportom. Također Adriana je odigrala nekoliko turnira za naš Klub gdje se dodatno sprijateljila s igračicama i igračima.

Za početak, reci nam par riječi o sebi.

Studentica sam pete godine kroatistike na Jagiellonskom Sveučilištu. Inače, nisam iz Krakova, rodila sam se u Tarnovu, znači oko 80 km istočno od Krakova i tamo sam počela već u osnovnoj školi trenirati rukomet. Od malih nogu bila sam ogromna obožavateljica Ivana Balića i hrvatske reprezentacije - to je još bilo vrijeme kad se naši, odnosno ni Poljaci niti Poljakinje uopće nisu kvalificarali za međunarodna natjecanja J, i zato uvijek kažem da sam se upisala na studij zbog hrvatskog rukometa ;).  Naravno bili su još i drugi uvjeti, ali to su duge priče. Uglavnom, pošto sam igrala kao srednja vanjska Ivano Balić mi je bio najveći autoritet ;).

Na IV godini dobila sam stipendiju i otišla u Zagreb. Kad sam došla, malo mi je falilo rukometa, pa sam odlučila pronaći neku ekipu na sveučilistu. FFZG u to vrijeme (ljetni semestar) nije imao momčad, pa su mi preporučili da tražim na drugim fakultetima. Slučajno sam na Facebooku našla grupu rukometne sekcije PMFa, javila se i eto mene na pijesku J Totalni slučaj i ogromna sreća ujedno J

Odakle ideja za pozivni turnir te kako si zamislila realizaciju? Koliki odaziv ekipa i igrača/ica očekuješ?

Ideja se pojavila još u Zagrebu, inspirilala me Romana (potpredjsednica AKRP Zagreb), kad je rekla da ste nekad išli u Nizozemsku da tamo naučite neku ekipu kako se igra rukomet na pijesku. Palo mi je na pamet da i u Krakovu imamo terene na kojima bismo mogli organizirati takav trening i možda neki prijateljski turnir.

Pošto u Krakovu nemamo ekipe rukometa na pijesku, pomislila sam da biste vi kao prvaci Europe najbolje inspirirali krakovsko akademsko okružje da bi se počelo baviti i tom vrstom rukometa. Zato sam zamislila da prvi dan posvetimo treningu, odnosno učit ćemo kako napraviti piruetu, cepelin, kako se kretati po terenu, kakva su pravila itd. Drugi dan organizirat ćemo mali prijateljski turnir, odnosno nije važno tko će pobijediti, važno je da ćemo koristiti u praksi to što smo naučili dan prije.

Što se tiče broja igrača, puno ovisi o vremenu. Travanj zna biti sunčan i topao, ali ponekad nas zna i prevariti ;) pa držimo fige da bude lijepo vrijeme, nadam se da će tada doći dosta ljudi iz različitih sveučilišnih sekcija dvoranskog rukometa. Još radimo na planu B, odnosno u slučaju kiše ;)

Znamo za poljske ekipe koje su već nekoliko sezona bitan dio europske scene klupskog rukometa na pijesku. Kakva je stanje što se tiče rukometa na pijesku u Krakowu?

U Poljskoj ima već dosta ekipa koje igraju rukomet na pijesku, no najčešće su to ekipe iz sjeverne i zapadne Poljske. U Krakovu još npostoji ni jedan klub rukometa na pijesku i zato sam se između ostalog odlučila pozvati vas da nam pokažete kako se to igra ;). Imamo ekipe dvoranskog rukometa, ali ni jedna institucija se nije usudila sklopiti ekipu rukometa na pijesku. Nadam se da će se to promijeniti nakon našeg turnira.

Koji su daljnji planovi nakon pokaznog turnira? Namjeravaš li oformiti ekipu te početi eventualno sudjelovati na tunirima diljem Poljske i Europe?

Idealno bi bilo da se oformi amaterska ekipa rukometa na pijesku, ali to ovisi o ljudima, entuzijazmu i dostupnosti terena. Nadam se da ćemo nakon treninga i turnira organizirati vlastite treninge i neki dan sudjelovati na turnirima (ali to je zasad daleka budućnost).

Za kraj, AKRP Zagreb početkom svibnja organizira turnir Jarun kup 2015. Ima li šanse da te vidimo na Jarun kupu ;) ?

Obavezno dolazim na Jarun kup! ;) Vidjet ćemo ili sama, ili s novom ekipom iz Krakova ;) 

Za kraj treba napomenuti kako je put u Poljsku omogućen sredstvima dobivenim od Podravke, Balkan express grilla te Hrvatske turističke zajednice kojima ovom prigodom najiskrenije zahvaljujemo.

Letak-pozivnicu (na poljskom) možete pronaći OVDJE

Akademski klub
rukometa na pijesku
Zagreb

Bitorajska 24
10000 Zagreb
Hrvatska

kontakt osoba:
Mladen Paradžik
GSM:
+385 95 8136 286
e-mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

..:: OSTALI KONTAKTI ::..

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com. Implemented by nekra.net