• slider01.jpg
  • slider02.jpg

1. Kanarsko otočje jedno je od 17 autonomnih pokrajina Španjolske. Nalazi se 100 km zapadno od sjevernoafričke obale (južne obale Maroka), između 27°39'N - 29°24'N i 13°25'W - 18°10'W. Površina iznosi 7300 km2, broj stanovnika 2 082 655 (prema popisu iz 2011.), a gustoća naseljenosti je 280 st/km2. Otprilike 86% stanovništva su Španjolci, ostatak su većinom Latinoamerikanci, Britanci i Marokanci. Kanari se sastoje od 7 velikih i mnogo manjih otoka i otočića.

Godine 1823. arhipelag je ujedinjen te postaje španjolska provincija sa Santa Cruz de Tenerife kao glavnim gradom, što nije bilo po volji stanovnika Gran Canarie. Trideset godina poslije područje je proglašeno zonom slobodne trgovine. Sedam najvećih otoka je 1927. godine podijeljeno u dvije provincije. Otoci Tenerife, La Palma, El Hierro i La Gomera čine zapadnu provinciju sa Santa Cruz de Tenerife kao glavnim gradom i sjedištem lokalne vlade. Otoci Gran Canaria, Fuerteventura i Lanzarote, zajedno s manjim otocima kao što je Graciosa, čine istočnu provinciju kojoj je glavni grad Las Palmas.

                    

1.1. Gran Canaria

Otok Gran Canaria nalazi se u Atlantskom oceanu, 150 km sjeverozapadno od obale Afrike, odnosno jugoistočno od Tenerifa i zapadno od Fuerteventure. Otok je vulkanskog podrijetla te je treći po veličini u kanarskoj skupini otoka (veći su Tenerife i Fuerteventura). Površina je 1560 km2. Ime znači veliki (Gran) –otok- pasa (Canaria) i drugi je otok na Kanarima po broju stanovnika (850 391 st. prema popisu iz 2011.). Većina stanovnika živi u glavnom gradu otoka Las Palmas. Gran Canaria ima suptropsku klimu koja omogućuje lijepo vrijeme tijekom cijele godine. U studenom se, primjerice, dnevne temperature kreću od 20-24°C.

Velika većina otoka formirana je u miocenu, prije 14- 9 milijuna godina te se procjenjuje da je formacija trajala oko 200 000 godina. Najviši vrh otoka je Pico de las Nieves, a nalazi se na 1949 metara nadmorske visine.

Najraniji doseljenici bili su Guanches (potječu od Berbera). Pretpostavlja se da su naselili Kanare oko 500 godina pr.Kr.  Guanches su nazvali otok „Tamaran“ što u prijevodu znači zemlja hrabrih. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, Europljani su zaboravili na Kanarske otoke sljedećih 1000 godina sve dok ih pomorci nisu ponovno otkrili u 14. stoljeću. Do tada je 30 000 Guanchesa na Gran Canariji vodilo relativno miran život. To se drastično promijenilo u 14. st kada su Talijani, Portugalci i Katalonci poslali svoje brodove da dovedu robove. Početkom 15. st. počinje kolonizacija otoka.  Nakon dugih pokušaja osvajanja otoka, 1483. godine otok je pripao kraljevstvu Kastilje uz potporu kraljice Izabele I. Kastiljske.

1.1.1. Las Palmas

Glavni grad, Las Palmas, osnovan je 1478. pod imenom „Real de Las Palmas“ , a nazvao ga je vođa kastiljske vojske Juan Rejon. Godine 1492. Kristofer Kolumbo usidrio se u gradu, prije nego što je nastavio prema Novom Svijetu te je bio na misi u crkvi San Sebastian de la Gomera koja i danas postoji iako je dosta izmijenjena.

Las Palmas de Gran Canaria nalazi se na sjeveroistočnom dijelu otoka i sastoji se od dvije uvale s prelijepim plažama – Playa de las Canteras i Playa de las Alcaravaneras. Grad posjeduje važno povijesno-kulturno naslijeđe, od kojeg se većina može vidjeti u najstarijem dijelu grada, Vegueta, koji je pod UNESCO-vom zaštitom od 1990. godine.  Podrijetlom od kastiljskog vojnog logora na desnoj padini klanca Barranco de Guiniguada (gdje se danas nalazi kapela San Antonio Abad), prvo naselje nazvano „Real de Las Palmas“ proširilo se prema obalama i formiralo kvartove Vegueta i Triana. Danas autocesta Calle Juan de Quesada  prolazi kroz Barranco de Guinguada i vodi van grada prema središtu otoka te odvaja ova dva povijesna središta. Tijekom 400 godina grad je rastao prema jugu, odnosno središtu otoka, kao i većina gradova arhipleaga. Vegueta, Triana, San Jose i neka manja susjedstva su većinom bila naseljena imigrantima i ribičima. Tek se u 19. stoljeću grad širi prema sjeveru, zahvaljujući izgradnji luke Puerto de la Luz. Time su nastali kvartovi Arenales, Ciudad Jardín, Alcaravaneras, Santa Catalina i La Isleta.

Las Palmas de Gran Canaria ima impresivnu infrastrukturu hotela i apartmana i njegova luka Puerto de la Luz jedna je od važnijih u Europi što doprinosi kozmopolitskom izgledu grada. Pod impulsom turizma i ekonomskih aktivnosti 60-ih godina prošlog stoljeća grad je ujedinjen i nastanjen populacijom koja se udvostručila u posljednjih 30 godina. Danas je to užurbani grad prepun španjolskog ambijenta, povijesti i kulture. Lucha canaria (kanarsko hrvanje) i vela latina (kanarsko jedrenje) nacionalni su sportovi podrijetlom iz glavnog grada Gran Canarie. Regate vela latine mogu se vidjeti skoro svaki vikend. Također, postoji puno raznih mogućnosti za razonodu u Las Palmasu, poput trgovina i kafića uz ulicu i odličnih mjesta za tapase i piće.

1.1.1.1.  Vegueta

U ovoj četvrti grada svakako treba posjetiti trg Plaza Santa Ana čiji ulaz čuvaju brončani kipovi pasa koji simboliziraju legendarne canine, za koje se govori da se od 1506. pojavljuju na povijesnim građevinama i zgradama, očuvane u izvornom obliku. Među tim zanimljivim građevinama su i Casa Regental iz 17. stoljeća koja služi kao sjedište Visokog suda predsjednika Gran Canarie, elegantna Casas Consistoriales (Gradska vijećnica) iz 19. stoljeća i Palacio Episcopal (biskupski dvor) od kojeg je samo dio fasade ostao u izvornom obliku nakon požara 1599. godine te katedrala Santa Ana (požar su uzrokovali nizozemski pirati). U ulici Calle del Doctor Chil nalazi se crkva starog augustinskog samostana, barokna crkva San Francisco de Asis, staro sjemenište i Museo Canario (Muzej Kanarskog otočja, osnovan 1879.) na uglu Calle Doctor Verneau. U blizini Museo Canario nalazi se Plaza del Espiritu Santo (Trg Duha svetoga) s fontanom u centru trga. Trg okružuje niz veličanstvenih povijesnih kuća i kapela Duha Svetoga. Jedna od najatraktivnijih građevina je svakako Casa de Colón (Kolumbova kuća) koja je bila prebivalište prvih guvernera. Govori se da je Kristofer Kolumbo odsjeo tu 1492. dok se popravljao jedan od njegovih brodova. Zgrada je ponovno izgrađena 1777., a od 1952. služi kao muzej s 13 soba u kojima se nalazi stalni postav, knjižnica i  prostor za učenje. Ova kuća je također mjesto rođenja opernog pjevača Alfreda Krausa (1927-99). U dvorištu se nalazi par papiga koje znaju biti vrlo brbljave.

1.1.1.2.  Triana

Triana i Vegueta čine najstarije kvartove grada. Triana predstavlja glavni trgovački centar Las Palmasa, naročito od kada je glavna ulica postala pješačka zona s mnoštvom outleta, starinskih i modnih dućana i butika. U južnom dijelu, nasuprot Mercado de Vegueta, nalazi se Teatro Pérez Galdós, kazalište koje je dobilo ime po drugom najpoznatijem španjolskom piscu nakon Cervantesa. U blizini, na uglu Calle Cano i Calle Peregrina, nalazi se Casa Museo de Pérez Galdós. Nastavljajući dalje kroz Trianu dolazi se do malog trga Plaza de Cairasco gdje se nalazi Gabinete Literario, zgrada službeno otvorena 1844., a sada služi kao kafić i za okupljanje literarnog društva. Ovdje se još može posjetiti Centro Cultural de La Caja de Canarias gdje se odvija većina kulturnog života.

 

 

2. Literatura i izvori:

Instituto Nacional de Estadistica, www.ine.es

Gran Canaria, www.spain-grancanaria.com

WMO, worldweather.wmo.int/en/city.html?cityId=1234

Hammick, A., 2004: Atlantic Islands. Azores, Madeira Group, Canary Islands and Cape verdes, Imray Laurie Norie & Wilson Ltd.

Tekst napisala: Lucija Kelava

Akademski klub
rukometa na pijesku
Zagreb

Bitorajska 24
10000 Zagreb
Hrvatska

kontakt osoba:
Mladen Paradžik
GSM:
+385 95 8136 286
e-mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

..:: OSTALI KONTAKTI ::..

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com. Implemented by nekra.net