• slider01.jpg
  • slider02.jpg

Ukratko, naslov možda i zvuči pomalo smiješno i čudnovato, no- ukoliko se krene u dublju analizu, ubrzo će većini čitatelja ovih redaka postati jasna navedena hipoteza. Za objašnjenje definicije morat ćemo se vratiti malo unatrag, na završnicu Svjetskih igara odigranih u kolumbijskom gradu Cali početkom kolovoza.

Naime, na natjecanju na kojem je sudjelovalo po 8 muških i ženskih ekipa srušen je rekord posjećenosti za jednu pjeskašku utakmicu. Ukupno u 3 dana natjecanja prodano je 23000 karata, a završnicu je pratilo 10000 ljudi. Donedavno su ovakve brojke bile nezamislive, a pogotovo ukoliko spojite državu u kojoj  se natjecanje održavalo.

Priznat ćete da o nekom kolumbijskom rukometašu nikad niste čuli, nemate pojma uopće igra li se tamo dvoranski rukomet, a opet- za jedno rukometno natjecanje i za sport koji je po prvi put bio dijelom službenog programa Svjetskih igara- uspjelo se prodati toliko karata. Šlag na tortu- domaće selekcije nisu bile ni blizu borbama za medalje. Kako objasniti tu fasciniranost rukometom na pijesku unutar zemlje koja ima slabu rukometnu tradiciju? Odgovor je: izjednačenost. S obzirom na relativno novu disciplinu, u kojoj su tradicionalno rukometno jake zemlje u sličnom statusu kao i neke zemlje bez rukometnih rezultata i sustavnog rada, postaje jasno zašto Međunarodna rukometna federacija sve više ovu disciplinu počinje doživljavati kao priliku za probijanje europskih okvira i zalazak na sve svjetske kontinente. Čini se nadrealno? Dovoljno je samo pogledati rezultate s nekoliko posljednjih natjecanja  gdje su  „velesile“ dvoranskog rukometa poput Venezuele, Pakistana, Katra, Kineskog Tajpeha, Egipta, Australije te naposljetku Brazila uspjele ostvariti zavidne rezultate. Rezultate koje u dvoranskom rukometu ne bi mogli ni zamisliti. U dosadašnjih 5 održanih svjetskih prvenstava selekcije s tri različita kontinenta su se kitile naslovima najboljih. Možete li se sjetiti kad je jedna rukometna selekcija izvan Europe bila svjetskim prvakom? Mala pomoć: u 23 dosadašnja natjecanja to se nije dodgodilo nijednom.Štoviše, u 23 dosadašnja odigrana Svjetska prvenstva nije bilo niti jednog osvajača medalja van granica Europe.  Upravo u toj izjednačenosti svi i vide svoju priliku i možda je to odgovor, uz atraktivnu igru naravno, koji objašnjava „zaluđenost“ nerukometne nacije poput Kolumbije rukometom na pijesku.

Upravo o ovoj temi urednici rukometnog časopisa Rukomet ekskluziv, na čelu s velikim rukometnim entuzijastom, gdinom Žikom Bogdanovićem,  u svojem drugom broju elaboriraju i donose zaključke zašto je rukomet na pijesku trenutno jako vrijedan projekt svjetske organizacije. Također možete pročitati i što o ovoj temi misle priznati stručnjaci rukometa  na pijesku, Davor Rokavec (izbornik hrvatske muške selekcije i  stopostotni osvajač četiriju medalja s četiri natjecanja otkako je na čelu selekcije), Saša Kuburović (član Radne grupe za rukomet na pijesku pri IHF-u te selektor srpske muške reprezentacije s kojom je ove godine osvojio četvrto mjesto na europskom prvenstvu u danskom Randersu) te predsjednik Svjetske rukometne federacije, Hasan Moustafa.

Sam časopis izlazi jednom u dva mjeseca,  možete ga pronaći na  poveznici OVDJE, a pojedinačni broj košta 3€ i moguće ga je platiti na više načina.

Nadajmo se da će uredništvo Rukomet ekskluziva nastaviti s daljnjim praćenjem rukometa na pijesku (nadamo se kroz nekakvu stalnu rubriku) koja bi zasigurno pridonijela dodatnoj popularizaciji ovog sporta, ali i doprinijela  čitanosti samog časopisa.

Kontakt podaci

Akademski klub
rukometa na pijesku
Zagreb

Bitorajska 24
10000 Zagreb
Hrvatska

kontakt osoba:
Mladen Paradžik
GSM:
+385 95 8136 286
e-mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

..:: OSTALI KONTAKTI ::..

Prijava / Login

Sponzori

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com. Implemented by nekra.net